Gutenberg kommer til WordPress

- VED NESTE OPPDATERING –

Wordpress blir med andre ord helt ny når denne store oppdateringen gjennomføres for alle. Selv om vi kan tenke at så lenge det trygge, gamle fungerer så hvorfor ikke bare la det bli med det, så er dette en uunngåelig endring som kommer for å bli. Og det blir garantert til det bedre, for WordPress har stagnert i årevis, og dette er stor framgang! 6. desember blir lansert.

HVA ER GUTENBERG EGENTLIG?

Kort sagt er Gutenberg erstatningen til WordPress TinyMCE editoren, det nåværende WYSIWYG tekstredigeringsprogrammet der du skriver innlegg og sider. Gutenberg vil forandre brukeropplevelsen av WordPress totalt ved å bli en blokk editor, hvor det blir mye lettere å designe layouten på en side eller et innlegg. Du vil kunne sette opp innholdet ved hjelp av flere blokker på en side. F.eks. en blokk for overskriften, avsnitt, bilder, knapper, videoer osv. Denne løsningen vil bidra til at det blir adskillig enklere å få et pent oppsett.

Under kan du se WordPress TinyMCE editor til venstre og til høyre nye WordPress Gutenberg.

Her kan du se hvordan Gutenberg fungerer

ER GUTENBERG EN SIDEBYGGER DA?

Nei, ikke akkurat, om enn på overflaten. Gutenberg mangler mer fleksible kolonner, og selv om den lar deg omorganisere med et enkel dra og slipp system, så er den funksjonen langt i fra så fleksibel som hos de fleste andre sidebyggere som Divi, Elementor og Beaver builder.

Disse sidebyggerne lar deg dra og slippe moduler hvor du vil. Du kan lage så mange kolonner du vil og dra individuelle elementer inni. De har haugevis av ferdiglagde maler som du kan redigere akkurat som du ønsker. Designet er responsivt og du kan tilpasse marginer og marger etter eget ønske. Ja, så det er et stykke igjen til Gutenberg kan regnes som en fullgod erstatning til en sidebygger, men når det er sagt, så duger den godt til å sette opp en enkelt nettside eller blogg.

Jeg som allerede er en ihuga Divi fan og bruker Divibyggeren, vil ikke ta i bruk Gutenberg til å lage nettsider, det ville bli å gå mange skritt tilbake i tid. Men, når det gjelder å lage blogginnlegg, hvor jeg som regel har brukt den gamle WordPress editoren, vil jeg ta i bruk Gutenberg. Og det vil bli en stor forbedring.

KAN GUTENBERG SKAPE PROBLEMER?

Dersom du ikke allerede bruker en sidebygger på nettsiden din, så vil du ikke få noen problemer etter at implementeringen av Gutenberg er innført. Hvis du bruker en av sidebyggerne nevnt over, eller andre, så er det verdt å ta en ekstra sjekk om leverandørene har tatt høyde for innføringen Gutenberg. Når det gjelder Divi så har denne blitt testet mot Gutenberg og skal fungere helt fint.

DU KAN TA NOEN FORHÅNDSREGLER

Det finnes nemlig en plugin hvor du kan beholde den gamle WordPress editoren. I hvert fall til du har mannet deg opp og er klar for å ta i bruk Gutenberg. For det bør du, for ditt eget beste, og på et eller annet tidspunkt så forsvinner nok den gamle editoren helt. Du kan allerede nå laste ned Gutenberg her som er en plugin for å teste det ut, før den kommer offisielt med neste WordPress oppdatering. Men, siden dette er en beta-versjon, velger jeg for min del å vente til den er helt ferdigtestet og klar for alle.

Du kan forberede deg på Gutenberg ved å gjøre følgende:

  1. Ta backup av siden din. Noe du bør gjøre regelmessig uansett.
  2. Sørg for at tema og plugins er oppdatert. Noe du også bør gjøre regelmessig selvfølgelig.
  3. Installere den klassiske wordpress editoren plugin’en før Gutenberg kommer.
  4. Ta i bruk Gutenberg!

Så dersom Gutenberg gjør deg helt overveldet eller du ikke finner ut av ting, så kan du aktivere den klassise wordpress editor pluginen og alt blir som før. Det finnes nok mange nettsteder der ute som vil vise deg hvordan Gutenberg fungerer, så bruk litt tid på å finne ut hvordan det fungerer.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kanskje du også vil like disse

INNLEGGENE

Velg fonter til nettsiden

Velg fonter til nettsiden

Når du skal velge fonter, eller skrifttyper på godt norsk, til nettsiden din kan det være greit å ha litt forkunnskaper om de forskjellige fontfamiliene og hva som kjennetegner dem. Hvis ikke kan du fort få et rotete inntrykk og fonter som ikke passer sammen. Dette...

les mer
Velg fonter til nettsiden

Velg fonter til nettsiden

Når du skal velge fonter, eller skrifttyper på godt norsk, til nettsiden din kan det være greit å ha litt forkunnskaper om de forskjellige fontfamiliene og hva som kjennetegner dem. Hvis ikke kan du fort få et rotete inntrykk og fonter som ikke passer sammen. Dette...

les mer

Bli synlig på nett