Et av de første spørsmålene som kommer opp når du skal begynne arbeidet med en nettside er hvilke farger du skal velge. Dette spørsmålet er det viktig å ta stilling til før arbeidet kan begynne. Velg først en hovedfarge og gjerne 2 sekundær farger som går igjen som en rød tråd på alle sidene. Hvordan du skal få hjelp til å finne farger skal jeg fortelle deg her.

Hva de forskjellige fargene kommuniserer

Alle har vi et forhold til farger, og vi liker gjerne noen farger bedre enn andre. Fargene “snakker” til oss og disse dypt forankrede assosiasjonene, kan du dra nytte av når du skal kommunisere ut til dine kunder. Det kan være greit å ha en pekepinn på hva de forskjellige fargene forteller oss. Grønt assosieres f.eks. med medisin og velvære, mens blått er ofte brukt av banker og advokater. Se under hva fargene symboliserer:

Lys blå symboliserer frihet, avkjøling, forståelse, mykhet, fødsel, lekenhet, healing, astrologi, uskyldighet og håp.

Mørk blå symboliserer trygghet, ro og fred, lojalitet og tillit, bevissthet, kulde, orden og struktur, kunnskap, integritet og seriøsitet.

Lilla symboliserer royalitet, høytid, visdom, verdighet, alderdom og modenhet.

Rød symboliserer energi, mot, styrke, besluttsomhet, fare, kjærlighet, seksualitet, alvor, varme, tilkaller oppmerksomhet, livet.

Orange symboliserer varme, glede, tillit, lidenskap, talent, sult, entusiasme og suksess.

Gult symboliserer oppmerksomhet, friskhet, optimisme, opplysning, sommer, og energi.

Lys grønn symboliserer friskhet, vekst, våren, glede, ungdommelighet, framtidsrettet, positivitet, oppfinnsomhet og innovasjon.

Grønn symboliserer økologi, vegetasjon, naturlighet, harmoni, en mental ro og penger.

Hvit symboliserer godhet, renhet, uskyld, ærlighet, sannhet, sorg og fred.

Grå symboliserer kunnskap, måtehold og nøytralitet.

Svart symboliserer autoritet, eleganse, luksus, sorg, formalitet, mystikk og rockemusikk.

Hvordan velge farger som passer sammen?

De fleste firma har en logo, og hvis ikke bør de etter min mening skaffe seg en! Det er greit å ta utgangspunkt i fargene i logoen, når du skal velge farger til nettsiden. Så allerede når en skal få laget en logo er det viktig å tenke over fargevalget i forhold til det du ønsker å kommunisere. En plukker også gjerne farger fra bilder som en vil bruke på nettsiden.

Først finner du en hovedfarge du liker og som du mener folk assosierer med den type produkt/tjeneste du tilbyr. Du kan da benytte en eyedropper (fargevelger) som enkelt hjelper deg å finne ut navnet på den fargen du har plukket ut. Med et slikt verktøy kan du enkelt peke på en farge hvor som helst på nettet, og få opp hex coden. Du kan finne forskjellige typer fargevelgere her.

Når du har funnet hovedfargen kan du starte å lage en fargepalett som du skal bruke på nettsiden. For at nettsiden skal se tiltalende ut og ikke virke rotete, er det er viktig å finne farger som passer sammen med hovedfargen. Dette kan du gjøre på en veldig enkel og grei måte ved å legge inn fargekoden din på sider som hjelper deg med dette. F.eks. disse:  http://www.colorhexhtml.com og http://www.color-hex.com

Under har jeg lagt inn en orange farge med kode #f37f32. Som du ser på bilde får du opp farger som passer sammen med denne farge, samt farger i samme nyanse. Det vises ikke på bilde, men når du peker med musen på disse fargene så kommer fargekodene opp. Ved å benytte dette hjelpemiddelet kan du være helt sikker på at fargene er “riktige” sammen.

Håper at dette var til hjelp for deg og at du fant dette nyttig! Lykke til med fargevalget!