Lag et stilsett til nettsiden din

De fleste av oss har vel kommet inn på nettsider som virker rotete og uoversiktlig. Med mange forskjellige skifttyper og bilder i all slags størrelser. Med farger som ikke passer sammen og forskjellig layout på alle sidene. Dette kan fort virke uproft og forvirrende for de besøkende.

For å lage en nettside med et helhetlig, stilrent utseende, gjøres dette enklest ved å laget et stilsett for hele nettstedet ditt. Det trenger ikke være noe fancy’ greier. Du kan enkelt å greit lage en upublisert side på nettstedet hvor du noterer fargekoder, fonter, oppsett og bildestørrelser. Vi kan dele stilsettet inn i 4 punkt.

1. Farger 2. Skrifttyper 3. Oppsett 4. Bildestørrelse

Farger og mellomrom/luft

Fargene du bruker på nettstedet ditt må passe sammen for å danne et helhetlig utseende. Velg en hovedfarge som fokus, og 2-3 sekundærfarger som utfyller hovedfargen. Disse fargene skal gå som en rød tråd gjennom hele nettsiden din. De besøkende skal vite at de er på samme nettside, uavhengig av hvilken side de går inn på.

Bruker du veldig intense farger  kan dette være visuelt forstyrrende og kan bokstavelig talt gi besøkende hodepine. Pass på at det er tilstrekkelig med luft, slik at blikket får hvile mens du blar nedover siden din. Det enkle er ofte det beste!

Det finnes flere verktøy du kan bruke for å finne fargepaletter: F.eks. disse: http://www.colorhexhtml.com og http://www.color-hex.com.

Les mer om hvordan finne farger til nettsiden din på bloggen min her: Hvordan finne farger til nettsiden din.

Det er smart å bruke de samme fargene på alt du markedsfører fra firmaet ditt, på logo, visittkort, sosiale medier osv. På denne måte styrker du merkevaren din som får en gjenkjennende effekt.

Skrifttyper

Skrifttypene du velger til overskrifter og brødtekst er en viktig del av ditt stiloppsett. Det er best å bruke fonter som utfyller hverandre og passer sammen, slik at det er lett å lese. Dette betyr vanligvis å velge en kombinasjon av en serif font og en sans serif font som ikke kjemper for leserens oppmerksomhet. Vær nøye med å bruke samme størrelse og type på alle overskrifter. Jeg blokkjusterer ofte teksten for at den skal gå helt ut i tekstområdet på begge sider. Dette ser pent, ryddig og oversiktlig ut.

Du kan bruke fonter i samme familie, som Lucida Serif og Lucida Sans med forskjellige vekter for å skille dem, eller du kan bruke fonter fra forskjellige familier som har lignende tegn som vil fungere sammen.

Det er masse hjelp om typografi å finne på nettet og her er noen tips: 

https://typ.io , http://blog.typekit.com/2012/05/23/type-study-pairing-typefaces og https://fontpair.co/.

Her kan du finne flotte gratis fonter 100 gratis fonter

Oppsett/layout

Oppsettet er neste punkt du må tenke på i stilsettet ditt. Her skisserer du hvordan de ulike modulene og menyene på sidene dine skal brukes til å fremheve dine produkter og tjenester. Oppsettet omfatter også elementer som padding og marginer, slik at du får luft mellom innholdet, som nevnt ovenfor.  

Studier viser at folk skanner øynene over en nettside i enten en Z eller et F mønster. Dette er noe du kan ha i bakhodet når du vurderer de forskjellige layout alternativene. Jeg studerer ofte nettsider jeg er inne på, for å teste brukervennlighet og få andre tips.

Bildestørrelser og sammensetting

Bilder er en viktig del av nettsiden som bidrar til å gjøre den mer levende. En side med bare tekst uten et eneste bilde, vil se ganske kjedelig ut.  Velge en fast størrelse på bildene du skal bruke i innlegg eller på slidere. Dette gjør at miniatyrbildene på innlegg/blogg får en konsekvent størrelse alle steder du bruker et fremhevet bilde. Du oppnår også på denne måten å få et likt utseende på tvers av sidene, slik at leserne vil vite hva de kan forvente, og få en mer behagelig brukeropplevelse.

Ikke slik

ikke-slik

Men, slik

slik

Du kan spare plass på serveren og redusere nedlastingstiden ved å redusere bildets oppløsning, bruke komprimering uten å forringe kvaliteten, og kvitte deg med uønsket informasjon, som de delene som er beskjært fra et bilde. I et innlegg, velg alltid samme størrelse som modulen i bredden, slik at bildet strekker seg helt ut på begge sider. Dette blir absolutt det peneste.

Ved konsekvent bruk av faste størrelse på grafikk eller bilder, opprettholder du et helhetlig utseende på nettsiden din. Bruk bilder som relaterer seg til teksten og gjerne klikkbar, beskrivende grafikk, som sender brukeren over til neste side, f.eks. til dine tjenester/produkter. Tenk på fargesammensetningen når du velger bilder, det kan fort virke rotete dersom fargene krasjer for mye.

Råd om hvordan planlegge nettsiden din kan du lese mer om her  Hvordan planlegge siden din

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kanskje du også vil like disse

INNLEGGENE

Velg fonter til nettsiden

Velg fonter til nettsiden

Når du skal velge fonter, eller skrifttyper på godt norsk, til nettsiden din kan det være greit å ha litt forkunnskaper om de forskjellige fontfamiliene og hva som kjennetegner dem. Hvis ikke kan du fort få et rotete inntrykk og fonter som ikke passer sammen. Dette...

les mer
Velg fonter til nettsiden

Velg fonter til nettsiden

Når du skal velge fonter, eller skrifttyper på godt norsk, til nettsiden din kan det være greit å ha litt forkunnskaper om de forskjellige fontfamiliene og hva som kjennetegner dem. Hvis ikke kan du fort få et rotete inntrykk og fonter som ikke passer sammen. Dette...

les mer

Bli synlig på nett