Velg fonter til nettsiden

Når du skal velge fonter, eller skrifttyper på godt norsk, til nettsiden din kan det være greit å ha litt forkunnskaper om de forskjellige fontfamiliene og hva som kjennetegner dem. Hvis ikke kan du fort få et rotete inntrykk og fonter som ikke passer sammen. Dette skjer gjerne hvis du velger for mange forskjellige skrifttyper. En huskeregel er “less is more”. 

Da er det bedre å bruke noen få typer og heller variere på:
Skriftstørrelse, farge, marginer, tykkelse, linjeavstand, mellomrom og antall ord per linje

På bilde under f.eks. er det kun brukt en skrifttype (Lato), men det er variert på mellomrom, størrelse, tykkelse og kursiv. Det gir en fin, ryddig effekt som ikke blir kjedelig selv om det bare er benyttet en fonttype.

3 enkle råd 

FORSKJELLIGE SKRIFTTYPER
Bruk en serif til overskrifter, og en sans serif til innholdstekst. Det er og fult mulig å gjøre det omvendt, men ikke velg to lignende fonter. Da er det bedre og velge en og varier denne som nevnt over. Unngå også å bruke en scriptfont sammen med en serif eller kursiv. For å skape det lille ekstra, bruk gjerne en scriptfont på detaljer, men brukes med forsiktighet i minimale mengder. 

LUFT
Ikke vær redd for å bruke luft. Fyll ut med det vi kaller hvite rom på nettsiden og det vil skape et balansert og rolig uttrykk. Masse tekst tett i tett gjør det vanskelig å lese, og det blir fort slitsomt for leseren. 

VELG EN GOOGLE FONT
Det er mange grunner til å velge en Google font. Det finnes 100-vis å velge i, alle er websafe og de er helt gratis! Utfordringen ligger i hvilke du skal velge. Men, her er Google selv til god hjelp og har satt sammen det de kaller superfamilier. Dette er fonter som passer perfekt sammen. Og dersom du trenger enda mer inspirasjon sjekk ut denne siden som heter FontPair, som du garantert vil like. 

På bilde under har jeg brukt Google fontene Roboto slab regular (seriffont) som overskrift og Roboto (sans serif) som innholdstekst. På underoverskift har jeg brukt Roboto condensed med godt mellomrom. 

Fontfamilier

La oss se nærmere på de forskjellige fontfamiliene og hva som kjennetegner dem.

SERIF

Serif kjenner vi igjen på de tynne tverrstrekene på enden av hovedstreken. Seriffer blir også kalt føtter. Denne skrifttypen blir sett på som klassisk og tradisjonell. Det sies at seriffer øker lesbarheten ved å gi en mer sammenheng mellom bokstavene. Det er nok derfor fonter med seriffer nesten utelukkende blir brukt i bøker. De mest vanlige Seriffontene brukt i blader og bøker er Times New Roman og Georiga. 

Når det gjelder skjermbruk derimot er det mer vanlig å bruke fonter uten seriffer. Spesielt ved lav oppløsning ser fonter uten seriffer generelt bedre ut. Når det er sagt så har teknologien nå blitt så bra at lesbarheten for seriffonter på skjerm er forbedret veldig, samt at forskjellen mellom skjerm og papir blitt mindre. 

Under ser du tekst skrevet med Playfair Display, en av mine absolutte favoritter blant seriffene. Også brukt på nettsiden min på overskiftene.  Andre Google seriffonter jeg liker er Garamond, Lora og pt serif for å nevne noen. Men, det er plenty å velge i, så det er bare å finne dine egne favoritter.

Her kan du se de mest populære serif fontene.

SANS SERIF

Sans serif er en samlebetegnelse på skrifttyper som mangler seriffer, og har som regel jevntykke stammer og streker. Disse brukes ofte i brukergrensesnittet på datamaskiner, da det sies at disse vises best på skjerm. De menst kjente sans serif typene er Arial, Calibri, Helvetica og Verdana. 

Sans serif fonter passer flott både til et moderne og klassisk design. Jeg bruker nesten alltid en sans serif på menpunktene. Ofte legger jeg til ekstra mellomrom mellom bokstavene og bruker sans serif på underoverskrifter, noe som gir et enkelt og stilrent utseende.

Under ser du mine favoritter. Alle gratis google fonts.

Her kan du se de mest populære Sans serif fontene

SLAB SERIF

Slab serif er en serif skrifttype som er preget av tykke, blokklignende seriffer. Seriffene kan enten være stump og vinklet som Rockwell, eller avrundet som Courier. Mens en Display serif ofte er ekstremt fet for å tiltrekke seg leserens oppmerksomhet, er en Slab serif en mildere utgave. De er perfekte hvis du liker en klassisk skrivemaskin-effekt.

Her kan du se de mest populære Slab serif fontene

SCRIPT/DISPLAY

Disse er de gøye fontene som du bruker for å tilføre det lille ekstra. Og akkurat “lille” er verdt å merke seg, for med disse fontene så overdriver du ikke. Og du bruker kun en av disse typene på hvert prosjekt du har. Du kan bruke de på en enkel setning for å fremheve noe, eller på et enkelt ord. Passer og utmerket til å bruke i en logo.

Sjekk ut The designers foundry og The lost type co-op og du vil finne haugevis av varianter.

Hvordan finne ut hvilken font som er brukt

Jeg tipper at du har sett en fin skrifttype som du liker på en nettside, og tenkt “skulle ønske jeg visste hva den het!” Og det kan du faktisk finne ut av, hvordan kan du se i videoen under.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kanskje du også vil like disse

INNLEGGENE

Gutenberg kommer til WordPress

Gutenberg kommer til WordPress

- VED NESTE OPPDATERING – Wordpress blir med andre ord helt ny når denne store oppdateringen gjennomføres for alle. Selv om vi kan tenke at så lenge det trygge, gamle fungerer så hvorfor ikke bare la det bli med det, så er dette en uunngåelig endring som kommer...

les mer

Bli synlig på nett